سازگاری با محیط و کنار آمدن با واقعیتهای زندگی از مهمترین دغدغههای انسان امروزی است. مطالعه زندگی انسانهای اولیه نشان میدهد آنها برای سازگاری با طبیعت از هر وسیلهای استفاده میکردند و کسی که نمیتوانست خودش را با محیط زندگی سازگار کند از چرخه حیات خارج میشد .
این سازگاری با واقعیت زندگی برای بقا و ادامه زندگی بود و انسانها آموختند که با همکاری و تعاون و همفکری میتوانند بهتر با محیط اطراف کنار آمده و به شادی و خوشبختی که امری ذهنی و احساسی است دست پیدا کنند.
با گذشت قرنها انسانها برای سازگاری بیشتر با محیط زندگی و پذیرش واقعیتها از علوم تجربی و روانشناسی کمک گرفتند. یافتههای علم روانشناسی و جامعه شناسی ثابت کرد که برای واقعیت پذیری و سازگاری با محیط زندگی عوامل گوناگونی نقش دارند. مسأله مهم این است که چگونه میتوانیم با واقعیتها کنار بیاییم و چه کسانی میتوانند در پذیرش این واقعیتها و سازگاری با محیط به ما کمک کنند؟
دکتر امانالله قرایی جامعه شناس و کارشناس تعلیم و تربیت با تاکید بر نقش دو نهاد خانواده و مدرسه در پذیرش واقعیت و سازگاری با محیط زندگی انسانها میگوید: باید پذیرش واقعیتها از همان دوران کودکی به فرزندان آموزش داده شود.
وی ادامه داد: خانواده به عنوان نخستین نهادی که انسان در آن رشد میکند نباید فرد را رؤیا پرداز به بار بیاورد. باید شرایطی را فراهم کنند که فرزندان آنها با واقعیتهای زندگی آشنا شوند و به اصطلاح خاک بازار بخورند.
وظیفهمدار و مسئولیتپذیر
اما در مرحله بعد مدرسه مهمترین نقش را در آموزش پذیرش واقعیت ایفا میکند. در ایران باستان شعار مدرسه تربیت انسان وظیفه مدار و مسئولیت پذیر بود. این شعار که امروز در مدارس کشور ژاپن با موفقیت در حال اجراست چندین دهه قبل در مدارس ایران اجرا میشد. دوران ابتدایی که مهمترین دوران در آموزش و پرورش است فرصتی است که ما میتوانیم مسئولیت پذیری و وظیفه مداری را به نسل آینده آموزش بدهیم.
در گذشته دانشآموزان در این دوره یاد میگرفتند تمام کارهای مربوط به خودشان و کلاس درسی شان را انجام بدهند و هر کدام از آنها نیز زیر نظر دانشآموزان پایههای بالاتر این کارها را انجام میدادند. این دانشآموز با همین شیوه علاوه بر اینکه با نحوه سازگاری با محیط اطراف و واقعیتها آشنا میشد تحت نظارت یک فرد باتجربهتر قرار داشت.
این مدل هماکنون در مدارس ابتدایی کشور ژاپن در حال اجراست و دانشآموزان وظیفه مدار و مسئولیت شناس میشوند. اما متاسفانه امروزه در مدارس کشور ما به ویژه مدارس غیرانتفاعی دانشآموزان بدون اینکه وظیفهای به جز درس خواندن داشته باشند لوس بار میآیند.
مناسک گزاری در پذیرش واقعیت
این جامعه شناس مناسک گزاری را یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار در پذیرش واقعیت انسانها برشمرد و ادامه داد: دوران خدمت سربازی یکی از مناسکگزاریهایی است که در آن جوانی که تحصیلات را به پایان رسانده با مشارکت و همفکری و همچنین نحوه روبهرو شدن با مشکلات آشنا میشود.
در برخی از قبایل تاسمانی و همچنین بعضی از قبیلههای آفریقایی دختران و پسران پس از رسیدن به سن بلوغ به مدت 3 هفته تا دوماه از خانواده جدا شده و زیر نظر زنان و مردان باتجربه در جنگل زندگی میکنند. در این مدت پسرها با شکار و همچنین نحوه تامین هزینههای زندگی آشنا میشوند و دختران نیز با خانهداری آشنا میشوند.
بعد از گذراندن این دوره است که این دخترها و پسرها حق برخورداری از مزایای اجتماعی را پیدا میکنند. خدمت سربازی در کشورمان نیز همانند این دورهها میتواند در پذیرش واقعیتها توسط یک جوان نقش اساسی داشته باشد.
قرایی ادامه داد: نگاهی به زندگی خانوادههای روستایی و همچنین شهرهای کوچک کشورمان نشان میدهد که سازگاری با محیط زندگی و پذیرش واقعیتها درآنجا به خوبی انجام میشود. بزرگان دینی و علمی و دانشمندان کشورمان همگی تربیت شده در این خانوادهها هستند که توانستهاند ضمن سازگاری با محیط و پذیرش واقعیت برای رسیدن به مدارج بالای علمی، فرهنگی و مذهبی تلاش کنند.
روسو جامعهشناس معروف میگوید کودک باید در دامن طبیعت بزرگ شود و این کودک سازگاری با محیط و همچنین نحوه پذیرش واقعیت را یاد میگیرد
مشاوره برای ازدواج مشاوره ازدواج آنلاین مشاوره و ازدواج مشاوره ازدواج خیانت